تبلیغات
من می روم روی خط - در ماه رمضان چی بخوریم و چی نخوریم؟
 
سه شنبه 18 تیر 1392 :: نویسنده : مکبر 1

چی بخوریم؟ چی نخوریم؟

تنفس، تازه کردن هوا و روزه، تازه کردن غذاست، همانگونه که تنفس عمیق، یک نوع تازه کردن هوا در ریه است، روزه نیز تازه کردن مواد غذایی در بدن است.

تنفس عمیق برای شستشوی هوای داخل بدن و روزه برای شستشوی الکترولیت‌ها و عصاره‌های غذایی بین بافتی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه سمنان، اسلام برای صحت و سلامتی انسان‌ها، ارزش و اهمیت ویژه ای قایل است و از این رو در آیات و روایات بسیاری به این مهم اشاره شده است، جامعیت این آیات، روایات و احادیث تا آنجاست که از آن به طب اسلامی نیز یاد می‌کنند.

روزه یکی از واجبات دین مبین اسلام است و بالطبع یکی از مهمترین دغدغه‌ها، حفظ سلامت بدن در طول مدت روزه داری است که این خود گویای این مطلب است که سلامت از چه جایگاه ویژه و مهمی در دین اسلام برخوردار است.

جدا از تمام ویژگی‌های معنوی که برای روزه در ماه مبارک رمضان وجود دارد، کارشناسان تغذیه و متخصصان تغذیه اعتقاد دارند که اگر در ماه مبارک رمضان تغذیه مناسبی داشته باشیم روزه به دستگاه گوارش بدن نظم می‌بخشد، از این لحاظ تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان بسیار مهم و جدی است.

در همین رابطه با چند کارشناس تغذیه، پزشک و متخصص تغذیه در خصوص توصیه‌های پزشکی برای روزه داران و برنامه تغذیه و رژیم درمانی در این ماه به گفتگو نشسته‌ایم که از نظر می‌گذرد.

توصیه یک عضو انجمن تغذیه ایران؛ استفاده از گروه‌های غذایی لبنیات، گوشت، مغزها، سبزیجات و غلات در ماه رمضان

عضو انجمن تغذیه ایران معتقد است: در ماه مبارک رمضان باید از چند گروه غذایی خاص به طور ویژه استفاده شود، گروه اول، شیر و لبنیات است که می‌توان در سحر و افطار از آنها استفاده کرد.

سعید گلچین در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه سمنان، افزود: گروه غذایی دوم، گوشت‌ها هستند که شامل گوشت سفید، گوشت قرمز، گوشت پرندگان است، روزه دار در ماه مبارک رمضان می تواند از گروه غذایی سوم به عنوان مغزها مانند مغز پسته، بادام و ... نیز استفاده کند.

وی اضافه کرد: گروه سبزیجات و سالاد و میوه جات، گروه غلات مانند برنج، نان و ماکارونی و...نیز جزء گروه‌های غذایی هستند که می‌توان در ماه مبارک رمضان از آنها استفاده کرد.

این کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: گروه پنجم غذایی چربی‌ها و قندها هستند که توصیه می‌کنیم افراد به نسبت سن و جنس و نوع بیماری که دارند در طول ماه مبارک رمضان استفاده کنند.

گلچین با بیان اینکه برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان با سایر ایام فرق قابل ملاحظه‌ای نخواهد داشت، گفت: در ماه مبارک رمضان چون افراد استراحت بیشتری دارند و در طول روز غذا نمی‌خورند توصیه می‌کنیم اگر فردی به عنوان مثال 2000 کالری در روز مصرف می کند، حدوداً بین 8 تا 15 درصد از مواد غذایی گوشتی و پروتیئن دار، 25 تا 35 درصد از چربی‌ها و حدود 50 تا 60 درصد از گروه کربو هیدرات‌ها مثل نان و غلات استفاده کند.

"سحر را مانند ناهار و افطار را مانند صبحانه غذا بخورید"

چای پر رنگ، غذاهای پر چرب، شور و ترش در سحر نخورید"

عضو انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه چون بدن، صبح شروع به فعالیت می کند و ساعات زیادی را بدون غذا باید سپری کند و به مراتب دچار ضعف خواهد شد گفت: توصیه می‌کنیم سحر را مانند ناهار غذا بخورید و از خوردن چای پر رنگ، غذاهای پرچرب و شور و ترش در سحر جداً خود داری شود، اگر قرار است چای بخورید می‌توانید از چای کمرنگ استفاده کنید، چون چای پر رنگ باعث تشنه شدن در طول روز خواهد شد.

گلچین گفت: در سحر می‌توان از گروه غذایی مثل برنج، گوشت قرمز و سفید بدون چربی و سرخ نشده و همچنین می‌توان از لبنیات مانند شیر، ماست و دوغ که ترش و شور نباشد استفاده کرد، توصیه می‌شود در سحر بین ده تا بیست قاشق برنج، گوشت کم چرب و سرخ نشده، ماست و سالاد و میوه جات حتمأ استفاده شود.

وی همچنین افزود: توصیه می‌شود افطار را نیز مانند صبحانه، غذا مصرف شود، بعد از چندین ساعت طولانی که معده خالی است و غذا خورده نشده است باید از غذاهای سبک و زود هضم استفاده شود، معمولأ در افطار باید از انواع نان‌ها، سبزیجات، پنیر، خرما به عنوان افزایش دهنده قند خون، شیر، فرینی و شیر برنج و غذاهای سبک استفاده کرد، استفاده از آش‌های پرچرب و سنگین و غذاهای دیر هضم در لحظه افطار مناسب نخواهد بود.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی اظهارداشت: اصولاً دیده می شود افراد چون عادت به صرف غذا در هنگام سحر ندارند، از وعده سحری استفاده نمی‌کنند و در طول روز، گرسنه می شوند و مجبورند هنگام افطار از غذاهای سنگین برای رفع گشنگی خود استفاده کنند که این روش بسیار اشتباه و نادرست در تغذیه ماه رمضان است، برنامه افطار باید این گونه باشد که در لحظه افطار، انواع نان ها، پنیر، سبزیجات، چای، آبجوش، خرما، شیرینی جات و فرینی و شیر برنج می‌توان استفاده کرد، یک ساعت بعد از افطار نیز می توان از میوه استفاده کرد، آش سبک و سوپ نیز یک ساعت بعد از افطار مناسب خواهد بود و نهایتأ دو ساعت بعد از افطار یک شام مختصر شامل غذای نانی، برنج به علاوه مواد گوشتی و سالاد و میوه مناسب خواهد بود.

گلچین ادامه داد: روزه دار برای اینکه در طول روز تشنه نشود می‌تواند در طول روز به محیط گرم وارد نشود، از انجام کارهای سنگین و کار در محیط باز آفتابی خودداری کند، از لحظه افطار تا سحر بین 8 تا 10 لیوان آب مصرف شود تا در میانه روز احساس تشنگی به فرد دست ندهد.

غذاهای چربی ساز و پرچرب مانند فست فودها، زولبیا و بامیه استفاده نکنید

وی با بیان اینکه از خوردن غذاهای شور مانند چیبس و غذاهای چربی ساز و پرچرب مانند فست فودها خصوصاً در سحر باید خود داری کرد گفت: استفاده از فست فود، زولبیا، بامیه و غذاهای چربی ساز به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود چون این غذاها مشکلات کم خونی و پوکی استخوان را به دنبال خواهند داشت.

عضو انجمن تغذیه ایران و کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه رژیم گرفتن به معنی درست خوردن است، گفت: در ماه مبارک رمضان سیستم بدن و دستگاه گوارش یک نظم پیدا می‌کند، چون به موقع غذا می‌خوریم، به موقع هضم می‌شود و به موقع ترشحات انجام می شود، اگر در ماه مبارک رمضان اصولی غذا بخوریم و تغذیه خوبی داشته باشیم مطمئنأ در پایان ماه مبارک رمضان تا 2 کیلو وزن خود را کاهش داده‌ایم، اما برعکس می بینیم که غذاها به خوبی مصرف نمی‌شود در سحر غذاهای مناسبی مصرف نمی شود و در افطار حجم زیادی از غذاها یکجا مصرف می‌شود و منجر به چاقی و افزایش وزن خواهد شد.

گلچین تأکید کرد: در ماه مبارک رمضان برنامه تغذیه نباید به سحر و افطار ختم شود و به صورت دو وعده‌ای نباشد و حتمأ تغذیه در 4 وعده سحر، افطار، میان وعده و شام انجام شود، چون هر چه قدر وعده‌های غذایی زیاد باشد باعث کاهش وزن می‌شود.

یک متخصص تغذیه: استفاده از میوه جات در وعده سحر باعث کاهش تشنگی در طول روز می شود

یک متخصص تغذیه تأکید کرد: استفاده از میوه‌جات به خصوص خیار و سیب در وعده سحر باعث کاهش تشنگی فرد روزه دار در طول روز می شود.

وحید نداف در گفت‌وگو با ایسنا افزود: بهترین تغذیه در ماه مبارک رمضان در وعده سحر غذاهای حاوی پروتئین مانند گوشت و حبوبات، کربوهیدرات‌ها مانند برنج، ماکارونی، نان و... و سبزیجات و انواع میوه‌هاست.

وی ادامه داد: روزه داران باید توجه کنند که در وعده افطار از غذای سبک استفاده کنند که بهترین نوع آن سوپ سبک است.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: خرما و انواع کربوهیدرات‌ها را نیز می توان در وعده سحر استفاده نمود.

نداف با اشاره به تغذیه نامناسب و نبودن تعداد وعده‌های متفاوت در طول ماه مبارک رمضان، گفت: بهترین تقسیم بندی وعده‌های غذایی در ماه مبارک رمضان این است که 40 درصد تغذیه در وعده سحر، 20 درصد در وعده افطار و 30 درصد در وعده شام و 10 درصد هم به صورت میوه در طول شب مورد استفاده قرار گیرد.

یک پزشک عمومی: بیماران دیابتی، چشمی، تشنج و بیماران گوارشی و کلیوی روزه نگیرند

یک پزشک عمومی گفت: افرادی که دارای بیماری دیابتی قند شدید و مشکلات گوارشی هستند و صرعی‌های کنترل نشده بهتر است از گرفتن روزه اجتناب کنند.

اسماعیل ایمانی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه سمنان افزود: افرادی که دارای بیماری چشمی و فشار چشم مانند آب سیاه و آب مروارید هستند و بیماران کلیوی شامل بیماری سنگ ساز و دیالیزی‌ها و همچنین بیمارانی که دچار تشنج و ناراحتی معده و زخم معده هستند و بیمارانی که نیاز به مصرف زیاد آب در طول روز دارند از گرفتن روزه خود داری کنند.

روزه داران حتماً از سحر به عنوان یک وعده اصلی و مهم استفاده کنند روزه سیستم و دستگاه بدن را منظم می کند

وی با بیان اینکه روزه داران حتماً از سحر به عنوان یک وعده اصلی و مهم استفاده کنند، اضافه کرد: عدم مصرف سحری موجب می‌شود در طول روز ترشحات معده زیاد شود و ناراحتی معده و زخم معده را به دنبال خواهد داشت.

این پزشک عمومی ادامه داد: توصیه می شود در هنگام سحر از غذاهای قوی همراه با بخشی از میوه‌جات و سبزیجات استفاده شود، همچنین مصرف چای پررنگ نیز برای سحر مناسب نخواهد بود و باعث تشنگی در طول روز خواهد شد.

ایمانی اضافه کرد: در افطار نیز از غذاهای سبک و مختصر پرکالری مثل نان و خرما و میوه جات مانند خربزه و هندوانه و چای شیرین و شیر برنج و ... می توان استفاده کرد.

وی با بیان اینکه شام باید سه ساعت بعد از افطار صرف شود، گفت: غذاهای پرکالری و پروتئین دار مثل مواد گوشتی، برنج، ماکارونی و ...نیز در شام استفاده شود، مصرف آش سنگین در هنگام افطار به هیچ وجه مناسب نخواهد بود.

این پزشک خاطرنشان کرد: 50 درصد تغذیه باید در هنگام سحر استفاده شود که مواد غذایی گوشت دار، سبزیجات و میوه جات نیز می‌تواند شامل آن باشد و 30 درصد نیز در موقع افطار و الباقی در وعده شام مورد مصرف قرار گیرد.

ایمانی تصریح کرد: در افطار، تغذیه باید شامل 50 درصد میوه و 50 درصد غذاهای سبک و آب دار باشد و در هنگام سحر نیز از غذاهای پر کالری و ماندگار در چند ساعت باید استفاده شود.

وی تأکید کرد: روزه توان بدن را افزایش می‌دهد و باعث مقاومت روانی افراد در مقابل مشکلات و همچنین باعث قانون پذیری بیشتر افراد خواهد شد، روزه سیستم و دستگاه بدن را منظم خواهد کرد و همچنین باعث تقویت اعمال مذهبی افراد متدین می شود.

گزارش از: مسعود محقق – خبرنگار ایسنا منطقه سمنان

انتهای پیام

عضو انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه چون بدن، صبح شروع به فعالیت می کند و ساعات زیادی را بدون غذا باید سپری کند و به مراتب دچار ضعف خواهد شد گفت: توصیه می‌کنیم سحر را مانند ناهار غذا بخورید و از خوردن چای پر رنگ، غذاهای پرچرب و شور و ترش در سحر جداً خود داری شود، اگر قرار است چای بخورید می‌توانید از چای کمرنگ استفاده کنید، چون چای پر رنگ باعث تشنه شدن در طول روز خواهد شد.

گلچین گفت: در سحر می‌توان از گروه غذایی مثل برنج، گوشت قرمز و سفید بدون چربی و سرخ نشده و همچنین می‌توان از لبنیات مانند شیر، ماست و دوغ که ترش و شور نباشد استفاده کرد، توصیه می‌شود در سحر بین ده تا بیست قاشق برنج، گوشت کم چرب و سرخ نشده، ماست و سالاد و میوه جات حتمأ استفاده شود.

وی همچنین افزود: توصیه می‌شود افطار را نیز مانند صبحانه، غذا مصرف شود، بعد از چندین ساعت طولانی که معده خالی است و غذا خورده نشده است باید از غذاهای سبک و زود هضم استفاده شود، معمولأ در افطار باید از انواع نان‌ها، سبزیجات، پنیر، خرما به عنوان افزایش دهنده قند خون، شیر، فرینی و شیر برنج و غذاهای سبک استفاده کرد، استفاده از آش‌های پرچرب و سنگین و غذاهای دیر هضم در لحظه افطار مناسب نخواهد بود.

کارشناس تغذیه و رژیم درمانی اظهارداشت: اصولاً دیده می شود افراد چون عادت به صرف غذا در هنگام سحر ندارند، از وعده سحری استفاده نمی‌کنند و در طول روز، گرسنه می شوند و مجبورند هنگام افطار از غذاهای سنگین برای رفع گشنگی خود استفاده کنند که این روش بسیار اشتباه و نادرست در تغذیه ماه رمضان است، برنامه افطار باید این گونه باشد که در لحظه افطار، انواع نان ها، پنیر، سبزیجات، چای، آبجوش، خرما، شیرینی جات و فرینی و شیر برنج می‌توان استفاده کرد، یک ساعت بعد از افطار نیز می توان از میوه استفاده کرد، آش سبک و سوپ نیز یک ساعت بعد از افطار مناسب خواهد بود و نهایتأ دو ساعت بعد از افطار یک شام مختصر شامل غذای نانی، برنج به علاوه مواد گوشتی و سالاد و میوه مناسب خواهد بود.

گلچین ادامه داد: روزه دار برای اینکه در طول روز تشنه نشود می‌تواند در طول روز به محیط گرم وارد نشود، از انجام کارهای سنگین و کار در محیط باز آفتابی خودداری کند، از لحظه افطار تا سحر بین 8 تا 10 لیوان آب مصرف شود تا در میانه روز احساس تشنگی به فرد دست ندهد.

غذاهای چربی ساز و پرچرب مانند فست فودها، زولبیا و بامیه استفاده نکنید

وی با بیان اینکه از خوردن غذاهای شور مانند چیبس و غذاهای چربی ساز و پرچرب مانند فست فودها خصوصاً در سحر باید خود داری کرد گفت: استفاده از فست فود، زولبیا، بامیه و غذاهای چربی ساز به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود چون این غذاها مشکلات کم خونی و پوکی استخوان را به دنبال خواهند داشت.

عضو انجمن تغذیه ایران و کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه رژیم گرفتن به معنی درست خوردن است، گفت: در ماه مبارک رمضان سیستم بدن و دستگاه گوارش یک نظم پیدا می‌کند، چون به موقع غذا می‌خوریم، به موقع هضم می‌شود و به موقع ترشحات انجام می شود، اگر در ماه مبارک رمضان اصولی غذا بخوریم و تغذیه خوبی داشته باشیم مطمئنأ در پایان ماه مبارک رمضان تا 2 کیلو وزن خود را کاهش داده‌ایم، اما برعکس می بینیم که غذاها به خوبی مصرف نمی‌شود در سحر غذاهای مناسبی مصرف نمی شود و در افطار حجم زیادی از غذاها یکجا مصرف می‌شود و منجر به چاقی و افزایش وزن خواهد شد.

گلچین تأکید کرد: در ماه مبارک رمضان برنامه تغذیه نباید به سحر و افطار ختم شود و به صورت دو وعده‌ای نباشد و حتمأ تغذیه در 4 وعده سحر، افطار، میان وعده و شام انجام شود، چون هر چه قدر وعده‌های غذایی زیاد باشد باعث کاهش وزن می‌شود.

یک متخصص تغذیه: استفاده از میوه جات در وعده سحر باعث کاهش تشنگی در طول روز می شود

یک متخصص تغذیه تأکید کرد: استفاده از میوه‌جات به خصوص خیار و سیب در وعده سحر باعث کاهش تشنگی فرد روزه دار در طول روز می شود.

وحید نداف در گفت‌وگو با ایسنا افزود: بهترین تغذیه در ماه مبارک رمضان در وعده سحر غذاهای حاوی پروتئین مانند گوشت و حبوبات، کربوهیدرات‌ها مانند برنج، ماکارونی، نان و... و سبزیجات و انواع میوه‌هاست.

وی ادامه داد: روزه داران باید توجه کنند که در وعده افطار از غذای سبک استفاده کنند که بهترین نوع آن سوپ سبک است.

این متخصص تغذیه تصریح کرد: خرما و انواع کربوهیدرات‌ها را نیز می توان در وعده سحر استفاده نمود.

نداف با اشاره به تغذیه نامناسب و نبودن تعداد وعده‌های متفاوت در طول ماه مبارک رمضان، گفت: بهترین تقسیم بندی وعده‌های غذایی در ماه مبارک رمضان این است که 40 درصد تغذیه در وعده سحر، 20 درصد در وعده افطار و 30 درصد در وعده شام و 10 درصد هم به صورت میوه در طول شب مورد استفاده قرار گیرد.

یک پزشک عمومی: بیماران دیابتی، چشمی، تشنج و بیماران گوارشی و کلیوی روزه نگیرند

یک پزشک عمومی گفت: افرادی که دارای بیماری دیابتی قند شدید و مشکلات گوارشی هستند و صرعی‌های کنترل نشده بهتر است از گرفتن روزه اجتناب کنند.

اسماعیل ایمانی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه سمنان افزود: افرادی که دارای بیماری چشمی و فشار چشم مانند آب سیاه و آب مروارید هستند و بیماران کلیوی شامل بیماری سنگ ساز و دیالیزی‌ها و همچنین بیمارانی که دچار تشنج و ناراحتی معده و زخم معده هستند و بیمارانی که نیاز به مصرف زیاد آب در طول روز دارند از گرفتن روزه خود داری کنند.

روزه داران حتماً از سحر به عنوان یک وعده اصلی و مهم استفاده کنند روزه سیستم و دستگاه بدن را منظم می کند

وی با بیان اینکه روزه داران حتماً از سحر به عنوان یک وعده اصلی و مهم استفاده کنند، اضافه کرد: عدم مصرف سحری موجب می‌شود در طول روز ترشحات معده زیاد شود و ناراحتی معده و زخم معده را به دنبال خواهد داشت.

این پزشک عمومی ادامه داد: توصیه می شود در هنگام سحر از غذاهای قوی همراه با بخشی از میوه‌جات و سبزیجات استفاده شود، همچنین مصرف چای پررنگ نیز برای سحر مناسب نخواهد بود و باعث تشنگی در طول روز خواهد شد.

ایمانی اضافه کرد: در افطار نیز از غذاهای سبک و مختصر پرکالری مثل نان و خرما و میوه جات مانند خربزه و هندوانه و چای شیرین و شیر برنج و ... می توان استفاده کرد.

وی با بیان اینکه شام باید سه ساعت بعد از افطار صرف شود، گفت: غذاهای پرکالری و پروتئین دار مثل مواد گوشتی، برنج، ماکارونی و ...نیز در شام استفاده شود، مصرف آش سنگین در هنگام افطار به هیچ وجه مناسب نخواهد بود.

این پزشک خاطرنشان کرد: 50 درصد تغذیه باید در هنگام سحر استفاده شود که مواد غذایی گوشت دار، سبزیجات و میوه جات نیز می‌تواند شامل آن باشد و 30 درصد نیز در موقع افطار و الباقی در وعده شام مورد مصرف قرار گیرد.

ایمانی تصریح کرد: در افطار، تغذیه باید شامل 50 درصد میوه و 50 درصد غذاهای سبک و آب دار باشد و در هنگام سحر نیز از غذاهای پر کالری و ماندگار در چند ساعت باید استفاده شود.

وی تأکید کرد: روزه توان بدن را افزایش می‌دهد و باعث مقاومت روانی افراد در مقابل مشکلات و همچنین باعث قانون پذیری بیشتر افراد خواهد شد، روزه سیستم و دستگاه بدن را منظم خواهد کرد و همچنین باعث تقویت اعمال مذهبی افراد متدین می شود.

گزارش از: مسعود محقق – خبرنگار ایسنا منطقه سمنان

انتهای پیام


منبع اصلی:
ایسنا





نوع مطلب : علمی، مقفرقه و جالب، 
برچسب ها : رمضان، چای، سحری، افطار، شام، روزه، چی بخوریم،
لینک های مرتبط :


سه شنبه 17 مرداد 1396 08:52 ق.ظ
Great web site you've got here.. It's hard to find excellent writing like yours nowadays.
I truly appreciate individuals like you! Take care!!
یکشنبه 15 مرداد 1396 08:03 ق.ظ
Howdy! This article could not be written much better!

Reading through this post reminds me of my previous roommate!
He continually kept preaching about this. I will send this post to him.
Fairly certain he's going to have a good read. I appreciate you for sharing!
شنبه 14 مرداد 1396 11:20 ق.ظ
I don't know if it's just me or if perhaps everyone else experiencing issues
with your site. It looks like some of the text in your content are running off
the screen. Can someone else please comment and let me know
if this is happening to them as well? This may be a problem with my internet browser because I've had this happen before.
Kudos
شنبه 7 مرداد 1396 12:59 ب.ظ
Hello there! This post could not be written any better!
Going through this post reminds me of my previous roommate!

He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this information to him.
Pretty sure he will have a great read. Thank you for sharing!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


من می روم روی خط
من می روم روی خط شما هم بیاین!
درباره وبلاگ


مدیر وبلاگ : مکبر 1
نویسندگان
نظرسنجی
نظرتان در مورد این وبلاگ چیست؟












آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :
ابزار وبلاگنویسان